«Всесвітня історія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти (Гісем О. В., Мартинюк О. О.)

§ 19—20. Центральна та Східна Європа

§ 19—20. Центральна та Східна Європа

§ 19—20. Центральна та Східна Європа

1.   Перші держави західних слов’ян. Діяльність слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія.

БОЛГАРСЬКЕ ЦАРСТВО. Слов’яни, що осіли в північно-східній частині Балканського півострова після Великого розселення, заснували в першій половині VII ст. Союз семи племен. Їм довелося вести важку боротьбу за своє існування проти аварів, які нападали з півночі, та Візантійської імперії на південних кордонах. У 679 р. на ці землі з Приазов’я переселилися племена болгар на чолі з ханом Аспарухом. Спільна боротьба проти аварів і візантійців об’єднала два народи в єдину слов’яно-болгарську державу — Перше Болгарське царство. За наступників хана Аспаруха територія Болгарського царства значно збільшилася. За хана Крума (802—815 рр.) під владою болгар перебувала територія сучасних Болгарії, Румунії та частини Угорщини. Назву «болгари» тоді використовували щодо всього слов’яно-болгарського населення країни. Вплив Візантії та переселення на її територію учнів Кирила і Мефодія з Великої Моравії зумовили у 864 р. прийняття болгарами християнства. Добою найбільшої могутності Першого Болгарського царства було правління Симеона Великого (893—927 рр.).
Велику увагу Симеон приділяв розвитку культури. За його наказами візантійські майстри будували в столиці Болгарії Преславі палаци й церкви. Державницькими планами й захопленням культурою та освітою Симеон нагадував Карла Великого й Альфреда Великого. Прийнявши учнів Кирила і Мефодія, він створив при своєму дворі перший у тогочасному світі центр слов’янської літератури. За наказом царя слов’янською мовою були перекладені найвідоміші твори візантійських вчених. Серед них, зокрема, відомий «Ізборник» — енциклопедія, що містила відомості з богослов’я, історії та філософії. У той час коли більшість населення країн Європи була неписьменною, у Болгарії, як свідчили мандрівники, читання книг перетворилося на улюблене заняття не тільки в містах, а й селах.
За наступників Симеона Великого Перше Болгарське царство занепало. Царська влада слабшала, посилювалася болгарська знать — бояри почали виступати проти міцної влади царя та руйнувати своїми усобицями державу. Могутнього удару царству завдав київський князь Святослав під час своїх Болгарських походів (968—971 рр.).
Ослабленням царства скористалася Візантійська імперія. Протягом другої половини X ст. Візантія вела війни проти Болгарії, під час яких поступово завоювала більшу частину країни. Остаточної поразки Болгарії завдав візантійський імператор Василій II Болгаробійця. Перше Болгарське царство було підкорене Візантією в 1018 р. Проте в 1185 р. болгари змогли відродити свою державу. Друге Болгарське царство загинуло в боротьбі з турецькою навалою наприкінці XIV ст.

3.   Ян Гус і гуситські війни.

Документи розповідають

Із проповідей Яна Гуса

…Забери в собак кістку — вони перестануть гризтися: забери майно в церкви — не знайдеш для неї попа.
…Чехи в Королівстві Чеському за законом… і за вимогою природи мають бути першими в посадах, так само як французи у Франції і німці у своїх землях…
…Із мене (Христа) зірвали одяг, а вони (духовенство) купаються в королівській розкоші на гроші бідних. Я вкриваюся кривавим потом — вони ніжаться в розкішній лазні. Я вночі не сплю, принижений і обпльований, — вони зайняті гуляннями, обжерливістю, пияцтвом. Я несу хрест, іду на смерть — вони, напившись, спочивають. Я прибитий до хреста — вони хропуть у теплому ліжку.
…Духовенство не навчає, а псує народ своєю розпустою, пов’язаною з багатством.
Так треба відібрати в нього багатство! Наступники Христа мають бути бідними, як апостоли. А вони, навпаки, тільки про те і думають, як би ще збільшити багатства. Для цього розсилають продавців індульгенцій і хижих ченців, які влаштовують нікому не відомі свята, вигадують дива і грабують бідний народ…

s     1. Які ідеї проголошував Ян Гус? 2. Проти кого були спрямовані промови проповідника? 3. Як ці ідеї впливали на чеський народ?

Результати та наслідки гуситського руху

Результати

Наслідки

Католицька церква втратила свої володіння і вплив у чеському суспільстві.

Сприяв створенню більш демократичної та ближчої до народу гуситської церкви.

Започаткував народний рух за реформу церкви.

Сприяв покращенню економічного становища всіх прошарків чеського суспільства, дещо згладив соціально-економічні контрасти.

Сприяв національному самоутвердженню чеського народу, розвитку чеської мови

Суспільство розкололося за релігійним принципом.

Чехія надовго була відірвана від загальноєвропейського розвитку.

Загинуло багато шедеврів католицького мистецтва.

Країна зазнала значних людських втрат і матеріальних збитків

§ 19—20. Центральна та Східна Європа
Перед відвідуванням сайту оберіть один з варіантів: