«Всесвітня історія (профільний рівень)» підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти (Гісем О. В., Мартинюк О. О.)

Узагальнення знань за розділом V. Міжнародні відносини

1. Складіть перелік подій, які ви вважаєте найважливішими в міжнародних відносинах другої половини XX — початку XXI ст. Обґрунтуйте свій вибір.
2. Поясніть значення понять і термінів: «холодна війна», Берлінська криза, Карибська криза, розрядка, нове політичне мислення, Гельсінська угода, міжнародний тероризм, локальні конфлікти.
3. Назвіть визначних діячів і діячок, які мали вагомий вплив на розвиток міжнародних відносин. У чому ви вбачаєте їхній внесок в історію?
4. Виконайте завдання за історичною картою:
1) покажіть країни, які були членами Варшавського договору;
2) укажіть держави, що утворилися в результаті розпаду СРСР, Чехословаччини та Югославії;
3) позначте країни, що на сьогодні є членами ЄС та НАТО;
4) укажіть центри міжнародної напруженості початку XXI ст.
5. Які сучасні проблеми міжнародних відносин потребують зусиль усього світового співтовариства?
6. Завдяки чому вдалося уникнути переростання «холодної війни» в «гарячу»?
7. Чому СРСР зазнав поразки в «холодній війні»?
8. Поясніть, що завадило на етапі завершення «холодної війни» вибудувати таку модель міжнародних відносин, яка б забезпечила мирний поступальний розвиток світу.
9. Чому НАТО стала вагомим інструментом для встановлення миру?
10. Поясніть причини тривалого збройного конфлікту на Близькому Сході. Які чинники найбільше впливають на його загострення?
11. Порівняйте міжнародні відносини часів «холодної війни» і міжнародної напруженості зумовленої агресивними діями Росії в перші десятиліття XXI ст. Відповідь подайте у вигляді таблиці.
12. Як ви вважаєте, яким є місце України в міжнародних відносинах? Який внесок зробила Україна в поліпшення загальної атмосфери безпеки у світі?
 

Перед відвідуванням сайту оберіть один з варіантів: