«Хімія (рівень стандарту)» підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти (Григорович О. В.)

Тема 2. Хімічний зв’язок і будова речовини

Сер Джон Ентоні Попл



Сер Джон Ентоні Попл (1925–2004)

Англійський хімік-теоретик, один із засновників сучасної обчислювальної хімії. Лауреат Нобелівської премії з хімії 1998 року, автор комп’ютерної програми «Gaussian» для квантових розрахунків, лицар-командор Ордену Британської імперії.

Народився в м. Сомерсет на південному заході Англії в родині власника магазину одягу. У 12 років зацікавився математикою. Навчався в Кембриджському університеті, після закінчення якого залишився там для наукової роботи на кафедрі теоретичної хімії. 1951 року здобув докторський ступінь, захистивши дисертацію «Орбіталі неподілених електронних пар».

Очолював відділ фундаментальної фізики Національної фізичної лабораторії Великобританії, був професором хімічної фізики технологічного інституту Карнегі.

1986 року переїхав до США, де працював в університеті Еванстона (штат Іллінойс). Попл був майстерним викладачем, його захоплюючі лекції були популярними серед студентів.

Попл разом із Леннард-Джонсом розробили теорію молекулярних орбіталей, яка сьогодні є загальновизнаною для опису стану електронів у молекулах. На її основі Попл створив загальний план розвитку математичних моделей, які могли б описати «всю хімію» на досить високому рівні. Ще в 1960-х роках результатом роботи його наукової групи була теорія Паризера–Парра–Попла для ненасичених вуглеводнів, а згодом й інші методи теоретичної хімії. Сьогодні з використанням цих методів обчислення створено багато комп’ютерних програм для хімічного моделювання, якими користуються хіміки всього світу.

1998 року Попл одержав Нобелівську премію за розробку обчислювальних методів квантової хімії.

Сер Джон Ентоні Попл
Перед відвідуванням сайту оберіть один з варіантів: